Stylowo i Zdrowo

Snickers w wersji fit

Było już bounty, więc czas na fit snickers z kaszy jaglanej, bez cukru! Koniecznie podziel się nim z najbliższymi! Składniki nie powinny Cię zaskoczyć – nie zabraknie w nim orzeszków arachidowych i gorzkiej czekolady. Przepis nie jest trudny, ale dosyć czasochłonny. Spróbuj, nie pożałujesz 🙂

Snickers w wersji fit

B120 W239 T136 – 6 porcji

Składniki:
Warstwa ciemna:
– 150g kaszy jaglanej
– 200 ml mleka migdałowego niesłodzonego
– 1 jajo
– 2 białko
– 20g mleczka kokosowego (część gęsta i płynna mleczka kokosowego)
– 20g musu kokosowego Foods by Ann (to nie jest to samo co olej kokosowy!)
– 15g kakao
– 25 g białka extensor
– 20 g ksylitol zmielony na pył


Warstwa jasna:
– 50g kaszy jaglanej
– 25 g białka extensor
– 80g masła orzechowego
– 20 g pokruszonych orzeszków arachidowych
– 50g serka mascarpone
– 90g mleczka kokosowego (tylko gęsta część)
– 50g miodu

Polewa czekoladowa:
– 40g gorzkiej czekolady min.64% kakao
– 10 g serka mascarpone
– odrobina meka migdałowego

Przygotowanie:

Warstwa ciemna: kaszę jaglaną ugotować w mleku migdałowym. Białka jaja ubić na sztywną pianę z ksylitolem zmielonym na pył. Następnie wszystkie składniki (oprócz białek) zblendować na gładką masę. Dodać ubite białka, wymieszać i piec w piekarniku ok. 30-40 minut w temp. 180 st. C.
Warstwa jasna: Zmiksuj ser mascarpone i mleczko kokosowe, następnie do miksowanej masy stopniowo dodawaj masło orzechowe, orzeszki arachidowe i miód.
Przełóż na ostygnięte ciemne ciasto jasną masę i odstaw do lodówki na ok. 1 h. Następnie rozpuść czekoladę z mlekiem kokosowym. Do rozpuszczonej polewy dodaj serek mascarpone i energicznie mieszaj do uzyskania gładkiej masy. Polewę wylej na ciasto i odstaw do lodówki na kolejną godzinkę.

Po tym czasie, snickers będzie gotowy!

Smacznego!
Podziel się:
Komentarze (6):
  1. Ale bym sobie zjadła taki zdrowy deser, tylko zrobić się nie chce ;D

  2. ChocoMonster pisze:

    To musi być obłędnie dobre <3

  3. Kamila pisze:

    Wygląda cudownie! Istne arcydzieło 🙂 Palce lizać. Pozdrawiam i gratuluję

  4. visionn pisze:

    Fakt, niesamowicie smakowite to jest 😀

  5. Unknown pisze:

    Właśnie zabrałam się za robienie tego ciasta i póki co warstwa ciemna wyszła mi zupełnie inna niż na powyższym zdjęciu, a robię zgodnie z przepisem. Zobaczymy jak będzie dalej. 😉

Dodaj komentarz:

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Instagram @stylowoizdrowo