Sok z pokrzywy na włosy i cerę. Jak przygotować i przechowywać sok z pokrzywy

sok z pokrzywy
świeżo wyciśnięty sok z pokrzywy

Na co świeżo wyciśnięty sok z pokrzywy? Jak przygotować i przechowywać sok z pokrzywy. Pokrzywa dostarcza dużych ilości żelaza, krzemu, wapnia, manganu, potasu, miedzi, a także witaminy C, B, K, prowitaminę A (karoten). Zawiera także kwasy organiczne, garbniki, chlorofil i białko. To bardzo silne zielsko o którym już dawno zapomniano, chociaż mam wrażenie, że powoli wraca do łask. Sprawdź czy powinnaś pić sok z pokrzywy!

Nie lubię herbaty i naparów ziołowych. Niektóre ziołowe mikstury mają silne działanie o których się nie mówi. Pokrzywa również jest dosyć silnie działającym zielskiem i można znaleźć dla niej kilka przeciwwskazań (tak to jest już z taką zieleninką), ale w gruncie rzeczy jest bogactwem antyoksydantów pożądanych przez wszystkich spragnionych pięknej cery, czy włosów. Podstawowe właściwości i przeciwwskazania znajdziesz tu!

świeżo wyciśnięty sok z pokrzywy

Właściwości pokrzywy:

To co musisz wiedzieć o pokrzywie w dużym skrócie:
– oczyszcza cały organizm, jest moczopędna, wspiera usuwanie kwasu moczowego wraz z moczem i wszelkich szkodliwych produktów przemiany materii. Chcesz oczyścić organizm, masz infekcję układu moczowego? Pij sok z pokrzyw.– podnosi poziom żelaza, jest źródłem antyoksydantów, masz anemię,słabą odporność lub jesteś po ciężkiej chorobie? Pij sok z pokrzyw.- obniża poziom cukru we krwi, pokrzywy powinny unikać osoby, które mają problem z regulacją cukru we krwi, a jeśli masz problemy ze zbyt wysokim poziomem cukru, pij sok z pokrzywy.- wzmacnia włosy, nadaje im blask, pomaga w walce z łupieżem, poprawia cerę, pomaga w walce z trądzikiem, pokrzywa to bogactwo antyoksydantów i pierwiastków, które pozytywnie wpływają na nasz wygląd. Chcesz piękne, mocne, ciemne włosy, cerę bez trądziku? Pij sok z pokrzywy.

– leczy reumatyzm i artretyzm – żebym nie była gołosłowna, podaje źródło badań na zwierzętach (klik)

– inne niewymienione 

Zrywanie pokrzywy

Pokrzywa jest dostępna od kwietnia do (nawet) października. Zaleca się zrywanie pokrzyw w miesiącach kwiecień/maj, ale tak naprawdę najważniejsza jest faza rozwoju pokrzyw. Na sok pokrzywy muszą być zerwane przed kwitnieniem. Zrywać należy całe pokrzyw, wraz z łodygami (mają sporo soku). Wybieraj młode pędy!
Pokrzywy zbieraj z dala od drogi (zanieczyszczeń) i koniecznie dobrze je umyj przed wyciśnięciem z nich soku.

Mycie pokrzywy

Luźno rosnące na łące pokrzywy mogą mieć styczność z różnymi zanieczyszczeniami np. opryskami rolniczymi lub moczem zwierząt. Żeby pozbyć się wszelkich zanieczyszczeń potrzebny jest ocet jabłkowy (lub winny) i soda.
Najpierw przez kilka minut moczymy pokrzywę w wodzie z dodatkiem octu jabłkowego (1 łyżka stołowa na 4 l wody), następnie przez kolejne kilka minut moczymy pokrzywę w wodzie z dodatkiem 2-3 łyżek sody kuchennej. Na końcu płuczemy w czystej wodzie. Przed wyciśnięciem soku, pokrzywę możemy namoczyć w czystej letniej wodzie, żeby mieć więcej soku i mniej piany.

Przygotowanie soku z pokrzywy

Najprostszym i najlepszym sposobem na przygotowanie soku z pokrzyw jest wyciśnięcie go za pomocą wyciskarki wolnoobrotowej (moja wyciskarka – recenzja), dzięki temu otrzymamy najwyższej jakości świeżo wyciśnięty sok z pokrzywy. Nie zwlekaj z wyciskaniem soku, po zerwaniu pokrzywy, bo bardzo szybko wysycha i daje mało soku, a dużo piany.

Jeśli nie masz ani sokowirówki, ani wyciskarki, ale masz blender, w tym przypadku najlepiej kielichowy, to są duże szanse, że uda Ci się wycisnąć odrobinkę soku z pokrzywy. Do blendera wrzucasz świeże liście pokrzyw i ewentualnie odrobinę łodyg, całość zalewasz wodą i blendujesz. Otrzymany koktajl odstawiasz na 30 minut, a następnie przecedzasz. Gotowe.

świeżo wyciśnięty sok z pokrzywy

Sok z pokrzywy – jak przechowywać

Pokrzywę możemy również ususzyć i pić z niej napary, natomiast jeśli chodzi o przechowywanie soku to są 2 sposoby które mają sens. Każde przechowywanie owoców, warzyw, koktajli, soków powoduję utratę wartości odżywczych, dlatego też tylko 2 sposoby mają rację bytu.

1. Sok + spirytus. Alkohol w tym przypadku jest konserwantem.

2. Mrożenie – mój sprawdzony sposób. Latem zamrażam zielone soki w pojemnikach na kostki do lodu. Takie kostki służą mi jako wkłady chłodzące do koktajli latem, a zimą jako zapasy zielonych dobroci.
Do świeżo-wyciśniętego soku możesz dodać cytrynę, pomarańczę lub limonkę, dzięki czemu będziesz mógł przechowywać sok dłużej w lodówce, bo kwas askrobinowy zawarty w cytrusach zapobiega utlenianiu.

Inne zastosowania pokrzywy

Jak jeszcze można wykorzystać pokrzywę? Sposobów jest tysiące! Ja zupełnie nie wiem, dlaczego pokrzywa jest tak bardzo niedoceniana. Jest na wyciągnięcie ręki, za darmo!

Zastosowania suszonej pokrzywy:Napary i herbatki – działają odwadniająco (są moczopędne), ale dodatkowo odczyszczają i detoksykują organizm, redukuje poziom cukru we krwi, a także poprawia pracę wątroby.

Płukanki do włosów – przyciemniają włosy, pomagają na wypadanie włosów i wzmacniają cebulki włosów, świetnie nadają się do przetłuszczających włosów. Przygotowanie: 3 łyżki suszu zalać ok. 0,5 l gorącej wody i zostawić pod przykryciem do całkowitego wystudzenia, przecedzoną miksturą spłukać umyte włosy.

– Tonik do twarzy – oczyści i odświeży twarz, zalecany dla osób z przetłuszczającą się cerą. Zaleca się tonizować czystą twarz ok. 2 razy w tygodniu.

Powiązane posty

Jak rozłożyć makro na posiłki?

Rozkład makro w diecie określa, jaki procent całkowitej liczby kalorii pochodzi z każdego z grupy makroskładników, czyli węglowodanów, tłuszczy i białka. Zrównoważone spożycie makroskładników jest

9 odpowiedzi

  1. Ja uwielbiam herbatę z pokrzywy 🙂 Ale jako leń i właściciel kota kupuję gotowe herbaty, teraz zastanawiam się nad stężonym, naturalnym sokiem z apteki 🙂 Bawienie się ze świeżą pokrzywą jest dość pracochłonne a niestety mój kot zbyt ciekawski 😉

  2. Dziś na nowo odkrywa się pokrzywę, i dobrze! 🙂 też mnie zastanawia czemu tak długi czas jej właściwości były zapomniane.

  3. O tak! Niektórzy traktują pokrzywę jak chwast, ale dla mnie to jest znakomity „suplement diety”. Korzystam z pokrzywy profilaktycznie – stanowi dla mnie alternatywę dla zwykłej herbaty. Piję codziennie co najmniej jedną szklankę naparu.

    Powiem szczerze, że ja nie wierzę do końca w te wszystkie opisywane skutki uboczne pokrzywy. Czasami wydaje mi się, że podawane jest to mocno na wyrost. Teraz to o wszystkim można powiedzieć, że jest szkodliwe. Nie dajmy się zwariować.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *