Stylowo i Zdrowo

Węglowodany w dużym skrócie

  20.10.2013   1
Pora na trzecią dawkę informacji, tym razem WĘGLOWODANY (obok tłuszczów i białek). Temat bardzo obszerny, ale skupie się tylko na najważniejszych według mnie informacjach na ten temat.
Węglowodany są trzecią grupą makroskładników, której nie wolno nam pomijać w naszej diecie. Całkowite zrezygnowanie z nich lub ich ograniczenie (w dużym stopniu)  powoduje, że czujemy się zmęczeni i nie mamy na nic siły. To tylko odczuwalne symptomy braków węglowodanów w naszym organizmie, w rzeczywistości możemy doprowadzić do bardzo poważnych powikłań.
Węglowodany to energia, którą żywi się nasz organizm, dlatego nie wolno nam o tym zapominać. Nasz organizm przekształca węglowodany i w formie glukozy wchłania się do krwiobiegu. Glukoza jest wyłącznym źródłem energii dla komórek układu nerwowego (mózgu) oraz krwinek czerwonych. Mózg dorosłego człowieka zużywa około 140 g glukozy na dobę, a krwinki czerwone około 40 g/dobę. Węglowodany spożywane w nadmiarze są przekształcane w tłuszcze i w tej postaci odkładają się w organizmie człowieka, prowadząc do otyłości!

Po spożyciu węglowodanów w naszym organizmie następuje uwolnienie insuliny, która m.in. stabilizuje poziom glukozy we krwi, ale nie tylko –>Więcej na temat roli insuliny znajdziecie TU!
W naszej diecie ważne jest jakie węglowodany spożywamy i w jaki sposób je łączymy z innymi makroskładnikami. 
PODZIAŁ WĘGLOWODANÓW

FUNKCJE
Trzeba również pamiętać jak wiele ważnych funkcji pełnią węglowodany w naszym organizmie.

ZAPOTRZEBOWANIE
Zapotrzebowanie na węglowodany wynosi ok. 50-60% wartości
energetycznej dziennej racji pokarmowej dorosłego człowieka. W zależności od tego czy chcemy schudnąć, przytyć, czy utrzymać naszą wagę ciała musimy pamiętać o odpowiednim doborze węglowodanów, białek oraz tłuszczów.
Jeśli chcemy przytyć, najlepiej będzie jeśli dużo cukrów prostych, które bardzo szybko zostają przemienione przez nas organizm w tłuszcz. Tak więc, gdy naszym celem jest zrzucenie zbędnych kilogramów unikamy węglowodanów prostych i zastępujemy je węglowodanami złożonymi. Najprościej jest, gdy już jesteśmy zadowoleni z naszej wagi i wyglądu, i naszym celem jest tylko utrzymanie takiego stanu rzeczy. Staramy się wtedy, żeby ilość przyjmowanych zdrowych kalorii była odpowiednia dla naszego zapotrzebowania.

ŹRÓDŁA WĘGLOWODANÓW ZŁOŻONYCH W POŻYWIENIU



– Otręby
– kiełki pszeniczne (orkisz)
– jęczmień (kasza jaglana)
– kukurydza (mąka kukurydziana)
– gryka (kasza gryczana)
– owies (owsianka)
– ryż brązowy
-amarant

Owoce – tylko nieliczne owoce zawierają węglowodany złożone, większość owoców składa się z cukrów prostych, najłatwiej przyswajanych. Do tych nielicznych możemy zaliczyć:

– pomarańcze
– śliwki
– gruszki
– grejpfruty
– morele

Warzywa – to jedno z najlepszych źródeł węglowodanów złożonych, jednymi z najlepszych są:

– brokuły
– kalafior

– szpinak

– rzepa

– bakłażany
– ziemniaki
– bataty
– marchew
– cebula
– sałata
– seler
– ogórki
– kapusta
– karczochy
– szparagi
Natomiast z roślin strączkowych:

-soczewica
– fasola
– groch
– czarna fasola
– soja

Dla bardzo ciekawskich i żądnych wiedzy polecam również artykuł na temat węglowodanów, funkcji, podziału itp. :  http://dieta.mp.pl/zasady/show.html?id=68205

Główne źródła:
http://zdrowezywienie.w.interia.pl/weglowodany.htm
http://prawdaxlxplzdrowie.wordpress.com/2012/10/21/weglowodany-zlozone-i-proste/
http://zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/1,101460,2158384.html#TRrelSST

Podziel się:
Komentarze (1):
  1. seszen pisze:

    ja jestem zadowolona ze swojej wagi:p to idę zjeść zdrową kalorię

Dodaj komentarz:

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Instagram @stylowoizdrowo