Stylowo i Zdrowo

Zupa krem z dyni

Witamy miesiąc listopad gorącą zupą z dyni.
Ostatnie zapasy jesiennych zbiorów wykorzystać możemy do przyrządzenia smacznej i zdrowej zupy z dyni z groszkami ptysiowymi.

Przepis na szybką kremową zupę z dyni:

Składniki:

½ kg dyni 
3 ziemniaki 
2 marchewki 
1 cebula  
1 łyżka masła 
pół szklanki śmietany 18%
groszki ptysiowe ( polecam groszki z Lidl’a, są twarde i wolniej rozmiękają) 
Przyprawy: kurkuma, curry, słodka papryka, sól, pieprz
Przygotowanie:
Warzywa pokroić w kostkę. Cebulę drobno pokrojoną zeszklić na patelni z 1 łyżką masła W tym czasie można gotować rosół. Po zagotowaniu rosołu dodać warzywa. Gotujący się wywar doprawić szczyptą kurkumy oraz curry. Dodać 1/2 łyżeczki papryki oraz sól i pieprz do smaku. Gotować aż warzywa będą miękkie.
Po wystudzeniu zmiksować zupę. Następnie ponownie podgrzać zupę i w celu zagęszczenia jej dodać powoli śmietanę.
Pamiętaj! Nie miksuj zupy, gdy jest gorąca, ponieważ tępią się noże w blenderze.






Podziel się:
Komentarze (3):
  1. Anonimowy pisze:

    Podoba mi się tu 😉
    Poklikasz w banner na moim blogu ? <3
    agrestaco6.blogspot.com

  2. Paula Welcia pisze:

    Fajny blog : ) Obserwujemy tu i na bloglovin?
    http://jakdwiekroplewody.blogspot.com/

Dodaj komentarz:

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Instagram @stylowoizdrowo