Soki z zielonych warzyw – 20 przepisów z wyciskarki

zielony sok

Zapraszam na zielony sok! Taka zielona mikstura to prawdziwa bomba witaminowa, zawiera (oprócz witamin) przeciwutleniacze, chlorofil, fitozwiązki i kwas foliowy. Wszytko to odżywia nasz organizm, chroni przed chorobami i wzmacnia odporność. Zanim jeszcze zaopatrzyłam się w wyciskarkę wolnoobrotową, piłam zielone koktajle. Teraz zdecydowanie bardziej wolę zielone soki – są pyszne, słodkie, a witaminy w nich zawarte szybko się przyswajają. Koktajle mają dużo błonnika, dlatego też z nich nie rezygnuję, ale pije je rzadziej. Poniżej znajdziesz najlepsze receptury na pyszne, zdrowe, zielone soki i koktajle. Połączenia owoców i warzyw w nich są idealne, koniecznie spróbuj!

zielone soki w kubeczkach na tle zielonych warzyw

1. Brokuły, awokado, pak choi
1 awokado, kapusta pak choi, różyczki brokułu – awokado blendujemy i mieszamy z wyciśniętym sokiem, ten kramowy sok obniży poziom złego cholesterolu we krwi.
Witaminy:   B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K, beta-karoten, kwas foliowy, wapń, miedź, żelazo, magnez, mangan, fosfor, potas, sód, cynk, tryptofan.

2. Brokuły, ogórek, seler naciowy
1 Ogórek, 3 selery naciowe, 2 różyczki brokułu – jasnozielony sok gruntownie oczyści i wzmocni twój organizm.

Witaminy: B1, B2, B3, B5, B6, C, E, beta-karoten, kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez, mangan, fosfor, potas, krzemionka, cynk, tryptofan

3.  Brokuły, rukiew wodna, estragon
2 różyczki brokułu, 1pęczek rukwi wodnej, 8 świeżych liści estragonu – jeśli lubisz pikantne jedzonko ten sok jest dla Ciebie, wspaniale oczyści układ trawienny.

Witaminy: B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K, beta-karoten, kwas foliowy, wapń, jod, żelazo, magnez, mangan, fosfor, potas, cynk, tryptofan

4.  Brokuły, zielona fasola, kapusta, olej sezamowy
3 różyczki brokułu, 25 strączków zielonej fasoli, liście z 1/2 główki kapusty, 1 łyż. oleju sezamowego – zbliża się sesja? egzamin? zaliczenie? Koniecznie spróbuj tego soku, poprawi sprawność twojego mózgu.

Witaminy:   B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K, wapń, magnez, mangan, fosfor, cynk,  kwasy tłuszczowe omega-3, tryptofan.

5. Rukiew wodna, rukola, pomidory
1pęczek rukwi wodnej, 85g liści rukoli, 5 pomidorów – kolejny strażnik naszej wagi, niskokaloryczny i zdrowy.
Witaminy: B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K, beta-karoten, kwas foliowy, wapń, chrom, miedź, jod, żelazo, magnez, mangan, fosfor, potas, likopen, sulforatan, tryptofan.

zielone soki i zielone warzywa

6. Smoothie z jogurtu naturalnego i rukwi wodnej z pieprzem cayenne
smoothie z jogurtu naturalnego (450 ml) i rukwi wodnej (1 pęczek) ze szczyptą pieprzu cayenne – kwaskowy jasnozielony koktajl wprost na drugie śniadanie.
Witaminy: B1, B2, B3, B5, B6, C, D, E, K, beta-karoten, kwas foliowy, wapń, miedź, jod, żelazo, magnez, mangan, fosfor, potas, cynk.

7. Ogórek, rukiew wodna, korzeń lukrecji
ogórek, pęczek rukwi wodnej, 1 korzeń lukrecji – rozluźni mięśnie, ugasi pragnienie i orzeźwi.
Witaminy:  A, B3, B5,C, E, beta-karoten, biotyna, kwas foliowy, wapń, chrom, jod, żelazo, magnez, mangan, fosfor, potas, krzemionka, cynk, lecytyna, tryptofan.

8. Ogórek, limonka, spirulina
1 ogórek, 3 limonki, 2 łyżeczki spiruliny – szczypiący w język posmak zapobiega odwodnieniu, które często jest powodem zmęczenia.
Witaminy: B2, B6, C, E, beta-karoten, kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez, potas, krzemionka, bioflawonoidy, kwas gamma-linolenowy, limonina, tryptofan.

9. Ogórek, selera naciowego, kiwi
1 ogórek, 4 łodygi selera naciowego, 2 kiwi – na wzdęcia i problemy trawienne.

Witaminy:   B1, B2, C, E, beta-karoten, kwas foliowy, wapń, miedź, żelazo, magnez, mangan, fosfor, potas, selen, krzemionka, tryptofan.

10. Ogórek, mięta, cukinia
garść mięty, 2 cukinie, 1 ogórek – na ochłodę, podawać z lodem!

Witaminy:   B1, B2, C, E, beta-karoten, kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez, mangan, fosfor, potas, selen, krzemionka, sód, cynk, tryptofan.

11. Ogórek, mięta, jabłko
garść mięty, 4 jabłka, 1/2 ogórka – nie ma nic lepszego na zmęczenie, ten sok postawi Cię na nogi i odświeży umysł.

Witaminy:   B1, B2, B3, C, K, beta-karoten, kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez, mangan, fosfor, potas, selen, krzemionka, sód, cynk, fruktoza, kwas jabłkowy, pektyna, tryptofan.

12. Szpinak,cebula, papryka
300g szpinak,cebule, 1 papryka – ten sok łączy w sobie trzy składniki przydatne w walce z tłuszczem.

Witaminy: B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K, beta-karoten, kwas foliowy, wapń, chrom, miedź, jod, żelazo, magnez, mangan, fosfor, potas, cynk, bioflawonoidy, kwercetyna, związki siarki, tryptofan.

13. Szpinak, pomarańcza, kiwi
300g szpinaku, 2 pomarańcze, 3 kiwi –  mega dawka witaminy C, wzmacnia odporność i dodaje energii.
Witaminy:  B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K, beta-karoten, kwas foliowy, wapń, chrom, miedź, jod, żelazo, magnez, mangan, fosfor, potas, cynk, bioflawonoidy, limonina.

14.Szpinakjabłko
garść szpinaku, 1 jabłko – zapobiega anemii i zaparciom.

Witaminy: B1, B2, B3, B5, B6, C, E, beta-karoten, kwas foliowy, wapń, miedź, żelazo, magnez, mangan, fosfor, potas, cynk, selen, sód, fruktoza, kwas jabłkowy, pektyna.

15. Natka pietruszki, cukinia, sałata
3 cukinie, garść natki pietruszki, liście z połówki sałaty – na chwilę relaksu i dla przespanych nocy.
Witaminy:  B1, B2, B3, C, D, E, beta-karoten, kwas foliowy, wapń, jod, żelazo, magnez, mangan, fosfor, potas, selen, cynk, chlorofil.

16. Natka pietruszka, jabłko, mięta
pęczek pietruszki, 1 jabłko, 2 listki mięty – idealne połączenie, koktajl dla włosów, skóry i paznokci.
Witaminy: B1, B2, B3, B5, B6, C, E, beta-karoten, kwas foliowy, wapń, miedź, żelazo, magnez, mangan, fosfor, potas, cynk, selen, sód, fruktoza, kwas jabłkowy, pektyna.

17. Jarmuż, seler naciowy, natka pietruszki,jabłko, cytryna
4 gałązki selera naciowego, pęczek natki pietruszki, liść jarmużu, 1 jabłko, 1/2 cytryny – gwiazdorski sok z selera naciowego, naprawdę ciekawy smak.
Witaminy: B1, B2, B3, B5, B6, A, C, E, beta-karoten, kwas foliowy, fitosterole, wapń, żelazo, magnez, mangan, fosfor, potas, cynk, selen, sód.

18. Jarmuż, ogórek, gruszka
6 liści jarmużu, 1 ogórek, 1 gruszka – poprawia odporność, wspomaga pracę wątroby i jelit.
Witaminy: B1, B2, B3, B5, B6, A, C, E, beta-karoten, kwas foliowy, fitosterole, wapń, żelazo, magnez, mangan, fosfor, potas, cynk, fruktoza, sód.

19. Jabłko, szpinak, jarmuż, imbir, ogórek, zielona papryka, cytryny
2 jabłka, garść szpinaku, liść jarmużu, 1 cal korzenia imbiru, 1 ogórek, 1 zielona papryka, 1/2 cytryny – oczyszczający zielony sok, pozbądź się toksyn!
Witaminy: B1, B2, B3, B5, B6, A, C, E, beta-karoten, kwas foliowy, fitosterole, wapń, żelazo, magnez, mangan, fosfor, potas, cynk, selen, sód.

20. Tofu, awokado, mleko sojowe, pestki dyni
400 g miękkiego tofu, 1 awokado, 100 ml mleka sojowego, pestki dyni – nie sok, a koktajl dla równowagi ciała.

Witaminy:   A, B1, B2, B3, B5, B6, C, E, K, beta-karoten, biotyna, kwas foliowy, wapń, miedź, żelazo, magnez, mangan, fosfor, potas, selen, cynk, kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, tryptofan.Te zielone soki są przepyszne, ale jeśli nie masz wyciskarki połączenia tych składników świetnie sprawdzą się także w koktajlach!!

Mam nadzieję, że sprawdzisz te soki z zielonych warzyw, które dostarczą Ci masę witamin i fitozwiązków!

_______________________________________________________

Zobacz inne przepisy na Soki i Koktajle.

Powiązane posty

Jak rozłożyć makro na posiłki?

Rozkład makro w diecie określa, jaki procent całkowitej liczby kalorii pochodzi z każdego z grupy makroskładników, czyli węglowodanów, tłuszczy i białka. Zrównoważone spożycie makroskładników jest

7 odpowiedzi

  1. Ile przepysznych i zdrowych inspiracji! Mam takie pytanie, jestem kompletnie zielona 😉 jeśli chodzi o przygotowywanie takich soków. Mam w domu sokowirówkę Zelmera, czy taki sprzęt się nada do robienia większości tych soków? Wybacz, że głupio pytam, ale nigdy nie rozumiałam tych różnic między sokowirówką, wyciskarką a blenderem i jakie warzywo gdzie najlepiej się nada.

    1. Hej, ja na samym początku miałam sokowirówkę i wyciskałam wszystkie miękkie warzywa i owoce bez problemu. Takie zielone np. jarmuż, sałata moczyłam kilka godzin przed wyciskaniem oraz te twardsze np. marchewkę, buraki kroiłam w drobne paski i też moczyłam kilka godzin przed wyciskaniem. Każda sokowirówka powinna dać sobie radę z wszystkimi warzywami i owocami. Takie bardzo zbite warzywa i owoce z małą ilością wody jak np. banan, awokado na pewno nie przejdą przez sokowirówkę, próbowałam (haha) i zapchałam całą sokowirówkę bananem. Do takich warzyw i owoców najlepiej użyć blendera.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *