3 pomysły na pudding chia

3 pudingi chia najlepsze
pudding chia

Nasiona chia zwane inaczej szałwią hiszpańską, zdobyły niedawno dużą popularność. Są uznawane za superfood’s nieprzypadkowo, bo zawierają potężną dawkę wartości odżywczych, przede wszystkim: wapnia, manganu, magnezu i fosforu. Zawierają również w mniejszych ilościach cynk, witaminę B3 (niacyna), potas, witaminę B1 (tiamina) i witaminę B2. Podobno chia pełne są przeciwutleniaczy. Istnieje także teorię, że chia odchudza! Ale prawda jest taka, że to tylko plotki. Ten odchudzający status przyznano nasionom chia ze względu na wysoką zawartość błonnika i białka. Niemniej jednak warto zamiast niezdrowego deseru sięgnąć po pudding chia.

1. Pudding chia z musem truskawkowym

pudding chia z truskawkami

(mocno truskawkowy, lekko słodki)

Składniki na 2 porcję:
3 łyżki nasion chia
2/3 puszki płynnego mleczka kokosowego
300 g truskawek (np. mrożonych)
2 łyżeczki syropu z agawy

Przepis: Nasiona chia ubijamy z mleczkiem kokosowym, im więcej nasion tym pudding będzie gęściejszy, konsystencja zależy też od rodzaju/jakości mleczka kokosowego. Taką mieszankę zostawiamy na 5 minut żeby nasiona napęczniały. Truskawki blendujemy z odrobiną syropu z agawy. Łączymy dwa składniki w szklance. Jeśli pudding jest bardzo sztywny przełóż go do szklanki i na wierzch wlej mus, jeśli pudding jest bardzo rzadki warstwy w szklance ułóż odwrotnie. To naprawdę świetne połączenie smaków. Przepis pochodzi z książki „Karolina odNowa„.

2. Kokosowy pudding chia z musem mango

(mega słodki z nutą kokosową, BOMBA KALORYCZNA)

pudding chia z mango

Składniki na 2 porcje:
6 łyżek nasion chia
woda z 2 świeżych kokosów
80 g chudego twarogu mielonego
małe mango
twarde jabłko
1 łyżeczka miodu
1 łyżka oleju kokosowego

Przepis: 

1 warstwa: Olej kokosowy rozpuszczamy z łyżeczką miodu, czekamy aż lekko przestygnie i mieszamy z nasionami chia oraz połową wody z jednego kokosowa. Taką mieszankę odstawiamy na 1 godzinkę pod przykryciem już w szklance/słoiku do lodówki, aby mieszanka stężała.

2 warstwa: W tym czasie blendujemy mango, jabłko i połowę pozostałej wody z kokosa.

3 warstwa: Wodę z drugiego kokosa miksujemy z chudym mielonym twarogiem i nasionami chia.

Wszystkie warstwy przekładamy jedna po drugiej w stylowym słoiczku/szklance.

chia pudding

3. Borówkowy pudding chia

(winny, mało słodki)

pudding

Składniki na 2 porcję:
3 łyżki nasion chia
250 ml mleka orzechowego (np. z nerkowców)
1/2 gęstego mleczka kokosowego ( ok. 200 ml)
1/2 łyżeczki miodu
borówki
banan

Przepis: Nasiona chia zalewamy mlekiem orzechowym, mleczkiem kokosowym i 1/2 łyżeczki miodu. Całość ubijamy aż zgęstnieje.

Borówki z bananem blendujemy na mus. Obie masy łączymy i odstawiamy na chwilę do lodówki.

pudding chia z borówkami

 Po chwili możemy zjeść pudding ze smakiem!

___________

SPRAWDŹ PROGRAM DS

Bez wyrzeczeń i skomplikowanych, restrykcyjnych diet. Po prostu jedz to na co masz ochotę w wersji dostosowanej do Twojego systemu. Wiele osób ma problem z monotonną dietą, liczeniem kalorii, ciągłym uczuciem głodu… nawet jeśli dieta jest w miarę ok, pozostaje problem napoczętych opakowań produktów, które psują się w lodówce… z Programem Odżywianie Systemowe, te wszystkie problemy odchodzą w zapomnienie! 

Dlaczego? 

Wzięłam te wszystkie uwagi i problemy związane z dietą oraz jej utrzymaniem pod uwagę. Program Odżywianie Systemowe to jedyny program żywieniowy, który bazuje na systemie odpowiednio dobranych proporcji makroskładników, w taki sposób, że każda porcja ma tyle samo makro, bez względu na wybrane danie z danej kategorii, co pozwala Ci każdego dnia jeść to na co masz ochotę. Nie liczysz kalorii, zrobiliśmy to za Ciebie!

Uwaga: Po zakupie otrzymujesz dostęp do unikalnych materiałów żywieniowych, przepisów i szkoleń. Co więcej, wszystkie przepisy są dostosowane do odżywiania systemowego i dostępne po zalogowaniu, a ich baza ciągle się powiększa!

Powiązane posty

Jak rozłożyć makro na posiłki?

Rozkład makro w diecie określa, jaki procent całkowitej liczby kalorii pochodzi z każdego z grupy makroskładników, czyli węglowodanów, tłuszczy i białka. Zrównoważone spożycie makroskładników jest

8 odpowiedzi

  1. Spadłaś mi jak z nieba z tym postem. Jakiś czas temu kupiłam nasiona chia, ponieważ słyszałam bardzo dużo pozytywnych rzeczy na jego temat. Niestety pudding przygotowałam tylko raz, jakoś nie przypadł mi jego smak. Jutro kupię truskawki i spróbuję twojej propozycji. Może znów się do nich przekonam…
    Pozdrawiam serdecznie i zapraszam do mnie! 🙂

    MARYSIAWOJCIK.BLOGSPOT.COM

  2. Nie powiem, że uwielbiam nasiona chia, wolę zdecydowanie nasz polski produkt jakim jest siemię lniane. jednak zdaję sobie sprawę, że chia posiadają bardzo dużo składników odżywczych, dlatego też staram się je dodawać do granoli, którą następnie jem z jogurtem naturalnym.
    Twoje propozycje wyglądają fantastycznie i mają bardzo duża wartość odżywczą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *