Pokaże Ci, że zdrowe żywienie jest proste!

Hej! Pokaże Ci, że zdrowe żywienie jest proste i smaczne! Najważniejsza zasada – to co przestajesz jeść jest wazniejsze od tego, co jesz. To motto powinno wyjaśnić Ci, na czym tak naprawdę polega zdrowe żywienie. Kupując produkty w sklepie i sprawdzając ich składy, musisz przede wszystkim patrzeć na to jakich składników nie chcesz, a nie jakie są.

Czego unikać…

  • Nawet jeśli nie masz problemów z otyłością, dobrze jest unikać przetworzonego cukru, tłuszczów trans i cis.
  • Nawet jeśli tolerujesz gluten i nie jesteś uczulona, dobrze jest omijać go w produktach przetworzonych, bo zmniejsza to ryzyko długotrwałych problemów zdrowotnych i zapobiega występowaniu objawów nietolerancji glutenu.
  • Długofalowy nadmiar strączków w diecie może przyczynić się do braków witamin i minerałów w organizmie, co odbije się na Twoich włosach i paznokciach.
  • Nadmiar zbóż w diecie, w tym owsianka (sprawdź wpis: owsianka szkodzi!) może doprowadzić do alergii.
  • Jedzenie dużych ilości przemysłowego nabiału może wpływać negatywnie na pracę Twoich hormonów.

Jakimi zasadami powinnaś się kierować?

  • Różnorodna i rotacyjna dieta z uwzględnieniem sezonowych warzyw i owoców.
  • Dieta obfitująca w produkty raw – warzywa i owoce oraz duże ilości płynów, w tym wody mineralnej, wody strukturyzowanej i naparów ziołowych.
  • Dieta uwzględniająca wszystkie makroskładniki w odpowiednich proporcjach w zależności od zapotrzebowania. Jest to ważniejsze niż kaloryczność!
  • Odpowiednie łączenie makroskładników, co wpływa na ich dobre lub złe trawienie i zaleganie w żołądku.
  • Eliminacja dużych ilości nabiału (to również negatywnie wpływa na sylwetkę).
  • Ograniczenie lub eliminacja warzyw strączkowych.
  • Ograniczenie lub eliminacja orzechów ziemnych, można je zastąpić lepszym źródłem tłuszczu i witamin.
  • Spożycie jaj do 6-8 tygodniowo.
  • Niezbędna suplementacja – wit. D, probiotyki, witamina C i inne, w zależności od potrzeb.

Dlaczego makroskładniki są ważniejsze niż kaloryczność?

Kaloryczność to za mało, bo kaloria, kalorii nie równa! To dostarczenie odpowiednich makroskładników w posiłkach pozwoli Ci zapewnić wszystkie niezbędne składniki pokarmowe do prawidłowego funkcjonowania Twojego organizmu.

Co więcej, musisz wiedzieć, że ważne jest także odpowiednie łączenie makroskładników. Ma to ogromne znaczenie dla metabolizmu i trawienia składników pokarmowych. Przykładowo, gdy mieszasz bardzo duże ilości tłuszczu z cukrem, bombardujesz trzustkę potrzebą wydzielania insuliny. Spożyty w nadmiarze tłuszcz zatrzymuje glukozę we krwi, bo mówiąc prosto – krew staje się „tłusta” i glukozie ciężej dotrzeć do komórek. Żeby usprawnić ten proces, Twój organizm produkuje jeszcze więcej insuliny! Osłabiasz przez to nadnercza, bo to one są odpowiedzialne za kontrolę trzustki w produkcji insuliny i glukagonu. A efekt jest taki, że głodzisz swoje komórki, bo nie mogą dostać w odpowiedniej ilości energii (glukozy). To najszybsza droga do insulinooporności i cukrzycy.

Dobrze jest odpowiednio zaplanować rozkład makroskładników w ciągu dnia dla Twojego zdrowia. Glikemia na czczo (poziom glukozy) powinna być około 80. Przy poziomie 90 już podejrzewamy, że jemy za tłusto lub źle łączymy makroskładniki w posiłkach. Przy cukrze 100 na czczo mamy cukrzycę, do której sami doprowadziliśmy i nie ważne, czy jesteśmy szczupli, czy otyli.

Jak może wyglądać Twoje zdrowe żywienie?

zdrowe żywienie

Możesz odżywiać się zdrowo i nie osiągnąć określonych rezultatów sylwetkowych lub zdrowotnych. Jeśli chcesz zrealizowac swój cel, musisz trzymać się określonych kryteriów i wiedzieć jak wkomponować je w jadłospis. Przykładowo: przepis na brownie z fasoli, został już przerobiony na każdy sposób i wcale się nie dziwię, bo to brownie jest mega smaczne! Ale jak wkomponować je w indywidualny jadłospis? Wiesz? No raczej nie bardzo… Jeśli chcesz sama nadzorować swoje zdrowe żywienie, musisz poświęcić na to czas, dużo czasu… Ale możesz też zrobić to w prosty sposób z moim programem i ebookami. Dzięki Programowi Dieta Systemowa będziesz dokładnie wiedzieć ile powinnas zjeść przy założonym celu. Staniesz się swoim własnym dietetykiem! Dzięki odpowiednio skomponowanym przepisom będziesz wiedzieć ile kalorii i makroskładników ma dana porcja, co pozwoli Ci bez zastanowienia jeść odpowiednie ilości.

Jeśli chcesz w końcu przestać się martwić o to co i ile masz zjeść, wybierz moje ebooki z przepisami na każdy posiłek w ciągu dnia – słodkie lub słone dania do wyboru!

Dlaczego powinnaś wybrać przepisy z mojej platformy?

Przepisy są skrupulatnie przygotowane, wielokrotnie przetestowane i zawierają składniki o wysokiej gęstości odżywczej. Dzięki nim możesz cieszyć się dużą ilością wolnego czasu, zamiast spędzać go w kuchni! Większość przepisów nie zawiera glutenu, laktozy i przetworzonego cukru (słodki smak dają słodziki: ksylitol, erytrytol, miód, czasami syrop z agawy). Jadłospis możesz ułożyć także dla osoby z Hashimotoprzy insulinooporności i w innych dolegliwościach jelitowych. Od dziś, możesz przestać zastanawiać się co i ile zjeść, żeby nie było za dużo, za mało, za tłusto czy niezdrowo!

Czego możesz spodziewać się po przepisach?

  • Są proste i w większości szybkie w przygotowaniu. Nie przejmuj się, jeśli nie masz doświadczenia w kuchni, każdy krok jest dokładnie opisany.
  • Bazują na zdrowych, łatwodostęnych produktach, w tym przede wszystkim na warzywach i owocach. Musisz spróbować ciasta z kalafiora, brownie z buraka, kokosowej owsianki, czy pieczonych warzyw!
  • Przepisy zawierają informacje o makroskładnikach, czyli ilości białka, tłuszczu i węglowodanów, podana jest liczba porcji oraz czas przygotowania, co powinno ułatwić Ci wybór dania w zależności o dostępności Twojego czasu.
  • Mają stałą kaloryczność na porcję, dzięki temu łatwo uwzględnisz je w swojej diecie.
  • Najczęściej pojawiające się produkty to: łatwodostępne warzywa, mąki bezglutenowe (ryżowa, jaglana, ziemniaczana), kasza jaglana, jajka, kakao, słodziki – ksylitol lub erytrytol, owoce i odżywka białkowa.

Powiązane posty

Jak rozłożyć makro na posiłki?

Rozkład makro w diecie określa, jaki procent całkowitej liczby kalorii pochodzi z każdego z grupy makroskładników, czyli węglowodanów, tłuszczy i białka. Zrównoważone spożycie makroskładników jest

4 odpowiedzi

  1. Strasznie głupio czułem sie czytając ten tekst przez to, ze napisany jest jakby dla kobiet. A co faceci nie mogą jeśc zdrowo?

    1. Cześć Ireneuszu,
      oczywiście Panowie też mogą jeść zdrowo! Czy tak jak chcą, niemniej jednak ta strona przeznaczona jest głównie dla kobiet, bo sama jestem kobietą i piszę dla kobiet.
      Serdecznie pozdrawiam!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *